Vilken företagsform är den bästa för din verksamhet? | Studac
logo-studac

Vilken företagsform borde du välja?

När du startar ditt företag måste du välja företagsform, vanligtvis står valet mellan enskild firma och aktiebolag. Det finns även handelsbolag, men det går vi igenom någon annan gång.

Valet av bolagsform beror bland annat på hur verksamheten kommer se ut, om du/ni planerar att ta ut lön eller ta lån.

Många människor kommer sannolikt att säga att aktiebolag är det bästa sättet att gå. Många menar att det inte är nödvändigt att starta enskild firma eftersom aktiebolag alltid erbjuder bättre rättsligt skydd. När det gäller skydd är det rätt, men det är flera faktorer inblandade i valet mellan bolagsformer. För att hjälpa dig att ta reda på om ett aktiebolag eller enskild firma är rätt för dig har vi skapat en lista med tre frågor.

 

Kommer verksamheten innebära ekonomiska risker?

En fördel med ett aktiebolag är att du kan skilja din privatekonomi från företagets. Aktiebolag är juridiska personer som har möjlighet att ingå avtal och stå för skulder. I värsta fall kommer företaget att gå i konkurs om det inte kan betala sina skulder. Som ägare förlorar du de pengar du har investerat i företaget, men det är där dina problem slutar, du är inte personligt ansvarig för återbetalning, läs mer om aktiebolag här: En ägare till en enskild firma är ansvarig för företagets ekonomiska skyldigheter. Om verksamheten inte går som planerat och det exempelvis finns stora skulder, kan det få långtgående ekonomiska konsekvenser.

Är du beredd att investera?

Du kanske vill prova egenföretagande i mindre utsträckning. Det kan vara praktiskt att börja med att starta en enskild firma om du är osäker på ditt företags framtida utveckling. Detta beror på att det är lättare att starta enskild firma och att du inte behöver något kapital för att komma i gång. Medan minsta kapitalkrav för ett aktiebolag är 25 000 kronor. Din enskilda firma kan däremot omvandlas till ett aktiebolag om det utvecklas i en riktning som innebär större ekonomisk risk.

Är du redo för administrativa uppgifter?

Det finns mer komplicerade regler för aktiebolag än för enskilda firmor. Följaktligen måste du anstränga dig extra i administrativa uppgifter som aktieägare. Exempelvis måste du upprätta en årsredovisning för varje räkenskapsår samt hålla en bolagsstämma. Och även om du är ensam ägare till företaget måste du fortfarande hålla bolagsstämman en gång om året.

 

  • Få branschtips & nyheter inom ekonomi & företagsledning
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt

I samarbete med

Få prisvärd hjälp med redovisningen!

Anlita en studentkonsult.