Vad är en affärsmodell? Vi guidar dig! | Studac

Vad är en affärsmodell?

En affärsmodell är en formulerad plan för hur intäkterna ska komma in i företaget, vilka varor och tjänster som ska erbjudas och hur slutkunden får och upplever värdet av produkten eller tjänsten. Affärsmodellen styr även hur företaget hanterar försäljning och nya tillkomna kunder.

Måste ett företag ha en affärsmodell?

Att ha en affärsmodell är såklart inget krav. Däremot är det viktigt att alltid ha en idé om hur företag ska få in intäkter. Så i praktiken har alla företag en affärsplan eftersom grundaren/grundarna i princip alltid har en plan för hur företaget ska fungera.

Här är tre vanliga affärsmodeller:

Delningsekonomi

Delningsekonomi är en den av den cirkulära ekonomin, alltså när vi delar på sådant som vi äger. Det finns till exempel appar som Hygglo där du kan hyra ut alla möjliga saker. Eller Air BNB där du kan hyra ut en lägenhet.

Dropshipping

Dropshipping innebär att man säljer saker direkt från en producent fast från sin egen webbshop och tar ut en mellanskillnad. På så sätt eliminerar metoden även behovet av ett lager, eftersom varorna skickas direkt från distributören eller tillverkaren. Ett prisvärt billigt sätt att starta en webbshop på.

Samarbete

Du kan också samarbeta med konkurrenter snarare än att bekämpa dem. Genom gemensamma projekt kan ni dela på kostnader, platser och teknik samt dra nytta av stordriftsfördelar. Ett exempel på detta är när många företag säljer på ett och samma ställe, exempelvis varuhus. Ett annat är de områden där både McDonalds, Max och Burger King finns.

Print on demand 

När du säljer produkter som tillverkas först vid beställningen. Alltså finns inte varan förrän kunden beställer den. Denna modell påminner om droppshipping men skillnaden är att denna modell även kan användas utan externa parter. Exempel på detta är företag som säljer strumpor, t-shirts eller andra saker där du får välja trycket själv.

  • Få branschtips & nyheter inom ekonomi & företagsledning
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt

I samarbete med

Få prisvärd hjälp med redovisningen!

Anlita en studentkonsult.