Så skriver du en perfekt affärsplan – Studac ger tips | Studac

Hur skriver man en bra affärsplan?

Att skriva en affärsplan kan vara utmanande, men hjälp finns att få och det behöver inte kosta dig en förmögenhet! I det här inlägget ger vi dig tips som hjälper dig att skapa en perfekt affärsplan.

Det kan vara bra att ha en extra uppsättning granskande ögon

Har du skrivit din egen affärsplan? Bra! Att låta någon utomstående ta en titt på det du skrivit kan vara ett bra sätt att se till att du har täckt allt. Man kan lätt bli blind för sina egna ord, så låt en vän eller en kunnig kollega granska och ge feedback på ditt affärsplan.

Sök hjälp från början

Du kan få hjälp att skriva en affärsplan från början om du inte lyckas göra det själv – kanske har du ont om tid, eller orkar bara inte gå igenom alla delar på egen hand. Ett bra knep är att låta någon med goda kunskaper inom området intervjua dig, och använda dina svar som en grund för din affärsplan.

Få till en bra marknadsanalys

Marknadsanalysen är den del av affärsplanen som många ofta anlitar hjälp till. Ett företag med hård konkurrens, eller ett som startar med stora investeringar är ofta bättre lämpad för denna metod eftersom det ofta kostar mycket pengar. Däremot går det att göra mycket av arbetet själv, så länge du är redo att lägga ned tillräckligt mycket energi och tid. Genom att göra fokusundersökningar och en fördjupad analys kan till exempel en affärsrådgivare hjälpa ditt företag att kartlägga marknaden.

Använd scenarier för att beräkna riskerna

Vårt sista steg är att göra en känslighetsanalys, där du beräknar företagets riskfaktorer. Exempelvis kan det vara bra att ha en plan för vad som skulle behövas göras ifall en råvara i din produktion plötsligt skulle bli två gånger dyrare. Eller vad som skulle hända om det dyker upp stora oväntade kostnader. Hur skulle du tackla dessa scenarion?

Mer läsning om hur du gör en perfekt affärsplan:

Vad är en affärsplan och hur skriver man den? Guide med exempel & enkel mall!

Så skriver du en affärsplan

Vi rekommenderar dig även att vända dig till Nyföretagarcentrum, där du kan få kostnadsfri hjälp att göra din affärsplan och komma igång med ditt företagande. Läs mer om Nyföretagarcentrum här!

 

  • Få branschtips & nyheter inom ekonomi & företagsledning
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt

I samarbete med

Få prisvärd hjälp med redovisningen!

Anlita en studentkonsult.