Såhär skriver du en perfekt affärsplan - Studac ger tips | Studac

Hur skriver man en bra affärsplan?

Att skriva en affärsplan kan vara utmanande, men hjälp finns att få och det behöver inte kosta dig en förmögenhet! I det här inlägget ger vi tips som hjälper dig göra en perfekt affärsplan.

Det kan vara bra att ha en extra uppsättning undersökande ögon

Har du skrivit din egen affärsplan? Bra! Men att ha någon utanför för att hålla ett extra öga på dig kan vara ett bra sätt att se till att du har täckt allt. Man kan lätt bli blind för sina egna ord. Låt en vän eller en kunnig kollega granska och ge feedback på ditt affärsplan.

Sök hjälp från början

Du kan få hjälp att skriva en affärsplan från början om du inte lyckas göra det själv – kanske har du ont om tid eller bara inte orkar gå igenom alla delar på egen hand. Det är oftast bäst att ha någon med goda kunskaper i området intervjua dig och använda resultaten som grund.

Få till en bra marknadsanalys

Detta är en del av affärsplanen som många anlitar hjälp med. Ett företag med hård konkurrens eller en som startar mer stora investeringar är ofta bättre lämpad för denna metod, eftersom det ofta kostar mycket pengar. Däremot går det att göra mycket av arbetet själv, så länge man lägger ner tillräckligt med energi och tid. Men du kanske vill överväga att anlita en expert om du vill ha en mer detaljerad analys av marknaden. Genom att göra fokusundersökningar och göra en fördjupad analys kan till exempel en affärsrådgivare hjälpa ditt företag att kartlägga sin marknad.

Använd scenarier för att beräkna riskerna.

Vårt sista steg är att göra en känslighetsanalys, där du beräknar företagets riskfaktorer. Exempelvis kan det vara bra att ha en plan för vad som behövs göras ifall en råvara för din produktion plötsligt skulle bli två gånger dyrare. Eller vad som skulle hända om det dyker upp stora oförväntade kostnader. Hur skulle du tackla dessa scenarion?

Mer läsning om hur du gör en perfekt affärsplan:

Vad är en affärsplan och hur skriver man den? Guide med exempel & enkel mall!

Så skriver du en affärsplan

Vi rekommenderar även att vända sig till Nyföretagarcentrum, där får du kostnadsfri hjälp med att göra din affärsplan och komma igång med ditt företagande. Läs mer om Nyföretagarcentrum här!

 

  • Få branschtips & nyheter inom ekonomi & företagsledning
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt

I samarbete med

Få prisvärd hjälp med redovisningen!

Anlita en studentkonsult.