Så ökar du effektiviteten och välmåendet när du jobbar hemifrån | Studac

Så ökar du effektiviteten och välmåendet när du jobbar hemifrån

De senaste två åren har rutinerna på många arbetsplatser förändrats. Fler och fler jobb kräver distansarbetare och blir hemmabaserade. Även om det kan vara en dröm för vissa, kan det vara utmanande på överraskande sätt att byta från en strukturerad kontorsmiljö till bekvämligheten i ditt eget hem. Med nya rutiner är det viktigt att sätta sunda regler för att säkerställa att man upprätthåller en hälsosam balans mellan jobb och privatliv för att må bra och vara effektiv.

Så hur kan du ta hand om ditt välbefinnande när du arbetar hemifrån? Hur kan du skapa sunda gränser mellan ditt arbete och ditt privatliv och hålla dig mentalt och fysiskt frisk för att vara en produktiv och effektiv arbetare?

Här är 5 tips som hjälper dig att ta hand om din hälsa och ditt välbefinnande så att du kan öka din effektivitet när du arbetar hemifrån.

Funny puppy helping its mother to work from home

1. Behåll dina rutiner

När du arbetar på ett kontor kan din morgonpendling hjälpa dig att vakna och känna dig redo att arbeta när du kommer till ditt skrivbord. Hemma kan dock övergången från din kudde till din dator vara mycket mer jobbig. Så gå upp i samma tid, byt till mer seriösa kläder och strukturera upp din dag. För att hålla schemat, segmentera vad du ska göra och när för dagen. Om du har en onlinekalender, skapa personliga händelser och påminnelser som talar om för dig när du ska växla och börja på nya uppgifter.

2. Ta pauser

Det kan vara så lätt att bli distraherad när man jobbar hemifrån att man skippar raster helt och hållet. Låt inte skulden över att arbeta hemma hindra dig från att ta fem minuter att slappna av.

Men istället för att bara öppna YouTube och titta på sociala medier, använd dina pauser för att komma bort från ditt skrivbord. Gå en promenad, njut av frisk luft eller umgås med andra som kanske också är i huset.

3. Fortsätt kommunicera med kollegor

Distansarbete kan göra kommunikationen svår, det kan också vara svårt att avgöra om du kommunicerar tillräckligt. Håll kontakten med kollegor och din chef genom att sätta som mål att kommunicera med dem minst en gång om dagen. Använd dina vanliga kommunikationskanaler, skicka e-postuppdateringar eller nå ut via videochatt.

4. Minimera distraktioner

Distraktioner kan hända i både kontors- och hemmiljöer. Det bästa alternativet är att identifiera dessa distraktioner och lära sig att eliminera dem.

Tendensen att kolla din telefon varje gång ett meddelande dyker upp kommer så småningom att tära på din tid.
Undvik alla avbrott genom att välja att stänga av alla aviseringar och växla alla dina enheter till ”stör ej”-läget inklusive meddelandeplattformar som din mejl när du är mitt i ett arbete. Detta kommer att förbättra din effektivitet med stormsteg.

5. Skapa en arbetsplats

Skapa en arbetsplats för dig själv i ett separat rum i ditt hem, eller om du har begränsat utrymme, sätt upp en plats någonstans där du bekvämt kan arbeta utan distraktioner. Sätt en gräns som låter andra i hushållet veta att området du anger som ditt hemmakontor är förbjudet när du arbetar.

  • Få branschtips & nyheter inom ekonomi & företagsledning
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt

I samarbete med

Få prisvärd hjälp med redovisningen!

Anlita en studentkonsult.