Vad är bokföring och varför det är viktigt för ditt företag? | Studac

Vad är bokföring och varför det är viktigt för ditt företag

När du startar ett företag har du plötsligt fått alla möjliga nya ansvarsområden. En av de viktigaste? Bokföring. Men vad är det egentligen? Vilket värde ger det ditt företag? Och hur mycket tid kommer det att ta? Studac reder ut detta med hjälp av Bokio bokföring.

Business woman account annual budget with laptop, pen and graph.

Vad är bokföring?

Bokföring är processen som håller reda på ett företags finansiella transaktioner. Dessa tjänster inkluderar att registrera vilka pengar som kommer in och ut ur ett företag, såsom betalningar från kunder och betalningar som görs till leverantörer. Dessa processer görs nuförtiden på digital plattformar. Vi på Studac använder oss av det digitala bokföringsprogrammet Bokio.
Här kan du läsa mer om Bokio och deras bokföringsprogram. 

Hur du hanterar bokföring i 4 steg:

1. Tilldela transaktioner till specifika konton

Börja med att avgöra vilket konto en inkomst eller utgift tillhör. Till exempel, när pengar kommer från en försäljning, kommer det att kreditera försäljningsinkomstkontot. Att se till att transaktioner är korrekt tilldelade konton ger dig den bästa överblicken över din verksamhet och hjälper dig att extrahera de mest användbara rapporterna från din bokföringsprogramvara.

2. Börja i tid

Nej, det är ingen brådska med att färdigställa bokslutet redan i januari! Det är däremot bra om du uppdaterar dig med de kommande viktiga datum som gäller för just ditt företag så att du sedan kan förbereda dig och inte behöva stressa senare. På Bokio kan du läsa mer om hur du förbereder dig utan att stressa.

3. Använd bokföringsmallar

För dig som inte vill använda krångliga och onödigt komplexa bokföringsprogram så kan man använda sig av smidiga mallar. Bokföringsmallar sparar tid och hjälper dig undvika fel när du bokför transaktioner. På Bokio kan du skapa dina egna mallar. Läs mer här om hur du skapar dina egna bokföringsmallar här!

4. Spara underlaget digitalt

En enskild firma, även kallad enskild näringsverksamhet, är en företagsform där ägaren och företaget är samma person. Startar du en enskild firma, så är det alltså du som privatperson som både äger och har ansvar. Det här gäller alltså även arkivering av bokföringen. Genom att scanna in och spara fysiska kvitton, fakturor och annat underlag digitalt så behöver originalet på papper bara sparas i fyra år istället för sju. Att fota eller scanna in är också bra då de inte sällan bleknar efter några år. Med hjälp av Bokio kan du enkelt ladda upp och spara din fakturor och kvitton digitalt. Läs mer om hur du gör här!

 

  • Få branschtips & nyheter inom ekonomi & företagsledning
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt

I samarbete med

Få prisvärd hjälp med redovisningen!

Anlita en studentkonsult.