Ekonomiska förändringar 2025 | Studac

Ekonomiska förändringar 2025 – Vad betyder de för din plånbok?

År 2025 är äntligen här, och med det följer en rad ekonomiska reformer som påverkar hushållens ekonomi. När regeringen presenterade sin budget förra hösten blev det tydligt att många hushåll kan förvänta sig förändringar – både positiva och negativa – i sin privatekonomi. Här går vi igenom de viktigaste nyheterna och vad de innebär för dig.

Jobbskatteavdrag

Ett av de stora inslagen i budgeten är ett nytt jobbskatteavdrag. För att stärka hushållens köpkraft har regeringen beslutat att sänka skatten för alla som tjänar över 16 000 kronor i månaden. Det innebär en genomsnittlig skattelättnad på 2 600 kronor per år. Dessutom slopas avtrappningen i jobbskatteavdraget, vilket ger en lägre marginalskatt – från 55 till 52 procent. En klar lättnad för många som vill få mer kvar i plånboken.

Skattefritt ISK

För de som sparar på investeringssparkonton (ISK) eller har kapitalförsäkringar finns också goda nyheter. Från och med årsskiftet blir sparande upp till 150 000 kronor helt skattefritt. Det är ett viktigt steg för att uppmuntra fler att spara och bygga upp en ekonomisk buffert. Dessutom höjs gränsen till 300 000 kronor från 2026, vilket ger ytterligare utrymme för skattefritt sparande.

Skattesänkning för pensionärer

Pensionärer kan också se fram emot ekonomiska förbättringar. Skatten för pensionärer sänks, vilket innebär att en medianpensionär sparar omkring 1 400 kronor per år. Samtidigt höjs inkomstpensionen med 4 procent. För en pensionär med en inkomstpension på 18 000 kronor betyder det 720 kronor mer i månaden, medan de med garantipension får en ökning på 2,6 procent.

Billigare bensin och diesel

När det gäller transportkostnader sänks skatten på bensin och diesel från den 1 januari 2025, med ytterligare sänkningar den 1 juli. För bilägare betyder det lägre priser vid pumpen – bensinpriset förväntas sjunka med 75 öre per liter. Samtidigt slopas flygskatten från och med juli, vilket gör flygresor inom Sverige något billigare, med en kostnadssänkning på omkring 80 kronor per biljett.

Höjning på skatten på el

Men det är inte bara goda nyheter. Skatten på el höjs vid årsskiftet, vilket påverkar både hushåll och företag. Från och med januari ökar elskatten från 42,8 öre per kilowattimme till 43,9 öre per kilowattimme, vilket med moms blir närmare 55 öre. För hushåll som redan kämpar med höga energikostnader kan detta bli en extra börda.

Ränteavdraget på blancolån ska försvinna

En annan förändring som väcker uppmärksamhet är beslutet att fasa ut ränteavdraget på blancolån, alltså lån utan säkerhet. Från och med 2025 halveras avdraget och avskaffas helt 2026. Det är en del av regeringens strategi för att minska svenskarnas skuldsättning, men det kan samtidigt göra det dyrare för många att ta lån för exempelvis konsumtion eller renoveringar.

År 2025 för med sig både möjligheter och utmaningar för svenska hushåll. Förändringarna är en blandning av skattesänkningar och höjningar, med målet att stärka köpkraften samtidigt som staten hanterar ekonomiska obalanser. Det återstår att se hur dessa reformer kommer att påverka oss i vardagen – men förbered dig på att se förändringar i din plånbok. 

Vi på Studac finns här om du har frågor eller liknande för ditt företag eller privatekonomi. Kontakta oss idag och få hjälp av en av våra studentkonsulter! 

 

Fler nyheter

  • Få branschtips & nyheter inom ekonomi & företagsledning
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt

I samarbete med

billig bokföring uppsala

Få prisvärd hjälp med redovisningen!

Anlita en studentkonsult.